Hoe bereid je je voor op het gesprek met de trouwambtenaar?
De ceremonie is vaak de start van jullie bruiloft en het meest officiële deel van de dag. De trouwambtenaar kan dat moment maken of breken. Misschien ben je weleens bij een bruiloft geweest waar je hoopte dat de trouwambtenaar zou worden verzwolgen door een gat in de grond, een opeens opstekende orkaan of een hongerige komodovaraan.
Het is namelijk echt een vak om het liefdesverhaal van twee mensen te vertellen. Dat begint natuurlijk al ver voor de bruiloft, namelijk met het gesprek dat jullie hebben met de trouwambtenaar. Maar hoe bereid je je daarop voor en welke vragen stel je zelf? Ik help je op weg!
Stap 1 - kies de trouwambtenaar die bij jullie past
Als je het belangrijk vindt dat de ceremonie een knallende start van jullie trouwdag is, dan raad ik aan om een zelfstandig trouwambtenaar in te huren. Die neemt alle tijd om jullie goed te leren kennen. Bovendien heb je over een langere periode regelmatig contact. Kies je voor een BABS van de gemeente, dan krijg je meestal een maand of 2 van tevoren pas een belletje om een afspraak in te plannen.
Het is natuurlijk nóg persoonlijker als iemand uit jullie omgeving de ceremonie wil voltrekken. Zoek van tevoren wel even uit of dat kan in de gemeente waar jullie trouwen, want daarin hebben ze allemaal hun eigen regels en uitzonderingen. Mocht het niet kunnen, dan kun je er nog voor kiezen om bij de gemeente een korte ceremonie te doen (soms kan dat ook gratis) en op een later moment een ceremoniële bruiloft te houden.
Stap 2 - vraag hoe de trouwambtenaar werkt
De ene trouwambtenaar is de andere niet. De een werkt met uitgebreide vragenlijsten voor jullie samen en apart, en belt je halve gastenlijst na, de ander wil vooral met jullie spreken. Bedenk wat jullie fijn vinden. Er is geen goed of fout, maar bij elk stel past iets anders. Zelf interview ik stellen het liefst. Ik stuur vooraf wel een korte vragenlijst, maar die gaat alleen over de praktische zaken (aantal gasten, en of er kinderen bij zijn of niet).
Omdat ik behalve trouwambtenaar ook interviewer en tekstschrijver ben, wil ik jullie juist in het echt spreken. Zo kan ik doorvragen op de zaken die volgens mij belangrijk voor jullie zijn. Daarbij vind ik: je huurt niet voor niets een expert in. Die mag je ook best aan het werk zetten. Want bedenk dat je bij een trouwambtenaar die veel vragenlijsten verstuurt, zelf ook nog aardig wat uren werk hebt aan het invullen daarvan.
Stap 3 - bedenk alvast wat je wilt zeggen (en wat niet)
Tijdens het gesprek bespreken jullie natuurlijk alles rondom jullie bruiloft: hoe willen jullie opkomen, welke muziek moet er draaien, wordt er iemand weggegeven en hoe ronden we de ceremonie af. Daarnaast gaat het vooral veel over jullie. De trouwambtenaar stelt vragen over hoe jullie elkaar hebben leren kennen, over het aanzoek, jullie jeugd en familie: alles wat je maar kunt bedenken. Heb je niet zulke fijne herinneringen aan je kindertijd, dan kun je natuurlijk zeggen dat het daar niet over hoeft te gaan op jullie dag. Hetzelfde geldt voor stilstaan bij mensen in jullie omgeving die er niet bij zijn: wil je dat wel (en hoe) of liever niet?
Het is goed om van tevoren samen een avond te zitten om door de hoogte- en dieptepunten van jullie relatie heen te lopen. Als er zaken zijn die je echt niet in de toespraak wilt hebben, kun je dat altijd aangeven. Als trouwambtenaar vind ik het wel altijd fijn als we openhartig met elkaar kunnen spreken. Natuurlijk ga ik discreet om met wat jullie vertellen, maar alles wat jullie zeggen zorgt ervoor dat ik jullie beter leer kennen en snap hoe jullie zijn.
Stap 4 - het gesprek
Afhankelijk van hoe de trouwambtenaar werkt, ben je wel een uur of twee in gesprek. Soms is het nóg gezelliger en kun je meteen samen verder borrelen - dat geeft weer heel nieuwe gespreksstof. Ik neem het gesprek altijd op en schrijf af en toe mee. Als ik dan tijdens het gesprek al ideeën krijg voor de toespraak, kan ik die meteen ergens kwijt.
Als alles besproken is, maak je afspraken over hoe nu verder richting de bruiloft. Hebben jullie nog vaker contact in aanloop naar jullie dag? Gaat de trouwambtenaar nog contact opnemen met mensen in jullie omgeving? En zijn er nog open eindjes en huiswerk voor jullie, zoals de geloften of muziek zoeken voor bij de ceremonie? Ben je toch iets vergeten te zeggen? Dan kun je natuurlijk altijd nog contact opnemen.
Stap 5 - laat het los
Na het gesprek gaat jullie BABS aan de bak. Ik werk de opname uit en krijg ondertussen al allerlei ideeën voor hoe ik de onderwerpen aan elkaar kan praten, welke anekdotes bij welke gast of getuige aan bod komen en waar de mooie en moeilijke momenten in de ceremonie komen. Vanaf dat moment, zit jullie werk erop - tenzij je bij stap 4 nog huiswerk had gekregen, natuurlijk. Een paar dagen voor de bruiloft bellen we nog even om de laatste puntjes op de i te zetten.
En dan is het verder aan de creativiteit van jullie trouwambtenaar. De toespraak is een verrassing op de dag zelf. Van tevoren krijgen jullie die niet te zien, hoe hoog of laag je ook springt. Na afloop krijg je 'm natuurlijk wel, als aandenken aan jullie speciale dag.
Heb jij nog tips of aanvullingen voor de voorbereidingen op het gesprek? Ik ben altijd benieuwd hoe jullie het doen!
Liefs, Sara
Sara Mars is trouwambtenaar, tekstschrijver en ceremoniespreker. Onder de naam Met alle liefde voltrekt ze huwelijken (wettelijk en officieel) in het hele land en daarbuiten. Een ceremonie door Sara zit vol met humor en sprankelende momenten. En met spektakel, als je wilt: als de Sabrerende BABS tikt ze met haar zwaard zo een fles champagne open. In een aantal gastblogs deelt Sara met alle liefde haar tips en ervaringen voor een ceremonie die net zo uniek is als jullie.
Reactie plaatsen
Reacties